Indendørs modeller

Indendørs modeller

 

De tre ovennævnte modeltyper er alle beregnet til udendørs flyvning. Der findes faktisk også modeller specielt beregnet til indendørs flyvning.

Det er bl.a. de såkaldte F1D-modeller, der er karakteriseret ved at have en spændvidde på maksimalt 65 cm og en vægt på mindst 1 gram uden gummimotor (!).

Modellerne er lavet af supertynde balsalister, der holdes sammen af tynde metaltråde (så tynde at de ikke kan ses uden forstørrelsesglas), og vingerne er "beklædt" med en meget sårbar hinde af såkaldt "mikrofilm". Det er en modeltype, som man ikke tror findes, før man ser dem i virkeligheden.

Modellerne drives af en gummimotor - en ganske tynd "elastik" af et særligt gummimateriale - der drejer en stor propel ganske langsomt. Propellen drejer mindre end én gang i sekundet, men på grund af modellens ekstremt lave vægt kan den holde sig i luften i meget, meget lang tid. Man har opnået flyvetider på over en time i haller eller grotter med loftshøjder på op til 50-60 meter.

Det er indlysende - i hvert fald når man ser disse modeller - at de meget let går i stykker. Det mindste vindpust eller en enkelt vanddråbe kan ødelægge en F1D-model.

Indendørsmodeller af denne type er yderst specielle - og kun meget få danske modelflyvere har beskræftiget sig seriøst med disse modeller.