Hvad er FF eller fritflyvning..??

Fritflyvende modelfly - en fornøjelig hobby

De fleste har på et eller andet tidspunkt i deres liv dyrket modelflyvning med fritflyvende modeller.

Mange har købt et byggesæt til en lille svævemodel - og de fleste af disse har nok også både bygget modellen og fået den til at flyve.

For andre har mødet med fritflyvningen indskrænket sig til at lave papirfly, kaste dem afsted og beundre deres mere eller mindre sikre flugt gennem luften.

De fleste vil således kunne nikke genkendende til det fascinerende ved fritflyvende modeller: Fra det øjeblik de forlader hånden, til det øjeblik de rammer jorden/gulvet/væggen, så flyver disse modeller selv. Ingen styrer, ingen bestemmer - deres indbyggede stabilitet (eller mangel på samme) bestemmer, hvorledes flyvebanen former sig.

 Konkurrenceformen

 Konkurrenceformen er, at man flyver syv starter, hvor det gælder om at flyve længst mulig tid - helst den såkaldte maksimumstid. Første start har sædvanligvis en maksimumstid på mere end 3 minutter. De følgende seks starter har maksimumstid 180 sekunder. Maksimumstid vil sige, at modellen får noteret flyvetiden, dog højst maksimumstiden. Hvis modellen f.eks. flyver 2 min. 25 sek., bliver flyvetiden i den pågældende runde altså 145 sek. Flyver den derimod 3 min. 25 sek., er flyvetiden altså 205 sek., men regnes "kun" til 180 sek.

Summen af flyvetiderne i de enkelte runder lægges sammen og vinderen er den, der har opnået flest sekunder. Skulle flere have fløjet samme antal sekunder, fortsætter man med yderligere starter, hvor maksimumstiden forøges med 2 minutter for hver ekstra start, indtil en vinder er fundet.

I godt flyvevejr er det ikke usædvanligt, at én eller flere konkurrencedeltagere flyver lutter maksimumstider og derfor må fortsætte med yderligere såkaldte "fly-off"-starter, før vinderen er fundet.

Tre typer modelfly

Fritflyvende modelfly kan umiddelbart opdeles i tre grupper:

  1. Fritflyvende svævemodeller
  2. Fritflyvende gummimotormodeller
  3. Fritflyvende motormodeller
  4. Indendørs modeller